Budżet obywatelski

Ponad 360 projektów zgłosili mieszkańcy stolicy Dolnego Śląska do tegorocznej edycji Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego. Najwięcej przedsięwzięć dotyczy zieleni i rekreacji oraz budowy pieszych i rowerowych ścieżek. Wstępna lista projektów poddanych pod głosowanie zostanie opublikowana 23 sierpnia.

To już dziewiąta edycja Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego. Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Departamentu Spraw Społecznych wrocławskiego magistratu, poinformował, że do tej pory w ramach budżetu obywatelskiego zrealizowano lub jest w realizacji 410 projektów za blisko 171 mln zł.

W tym roku wrocławianie zgłosili ponad 360 projektów do budżetu obywatelskiego. Najwięcej proponowanych przedsięwzięć dotyczy zieleni i rekreacji oraz budowy chodników i ścieżek rowerowych. Teraz projekty będą oceniane przez urzędników i konsultowane z ich liderami. Wstępna lista projektów poddanych pod głosowanie zostanie opublikowana 23 sierpnia; głosowanie rozpocznie się 24 września – podał wrocławski magistrat.

Wrocławski magistrat przypomniał również, że w 2019 r. uruchomiono pilotażową edycję Funduszu Osiedlowego. Tu budżet zaplanowany jest w cyklu dwuletnim i wynosi 40 mln zł. Projekty do realizacji zgłaszają rady osiedli po konsultacjach z mieszkańcami.

foto Janusz Wolniak