„Biedronka” zamierza handlować w niedzielę

Według informacji jakie podaje portal money.pl sieć sklepów Biedronka planuje w najbliższy weekend złamanie zakazu handlu w niedzielę. W sklepach mają pojawić się „biblioteki”.

Money.pl dotarł do instrukcji, jaką mieli otrzymać pracownicy sieci Biedronka. Według niej, już w nocy z piątku na sobotę niektóre sklepy otrzymają około 140 książek. Stojaki z książkami mają być ustawione w strefie wejścia lub w strefie, w której nie ma żywności, w zależności od kategorii placówki.

Z wypożyczalni będą mogli korzystać tylko klienci posiadający kartę lojalnościową Moja Biedronka. Według instrukcji okres wypożyczenia książki to dwa tygodnie, w systemie trzymiesięcznym.

Wykorzystanie luki w przepisach sprawiło, że zakaz handlu w niedzielę przez pewien czas był fikcją. Wiele sieci zmieniło się w punkty pocztowe i swobodnie handlowało w dni objęte zakazem. Uszczelnienie niedzielnego zakazu handlu miało na powrót spowodować, że sklepy będą w te dni nieczynne. Jednak sieci szybko znalazły inny sposób, czego przykładem jest np. Intermarche, które stało się klubem czytelniczym.

Można postawić pytanie, czy ustawodawca, polskie Państwo, poradzi sobie w końcu z takimi kombinatorami?

jw