Bezgranicznie dobra

Cicha bohaterka „Solidarności”– mądra i dobra, to podtytuł 16 książki, z coraz bogatszej serii Dolnośląska Solidarność. Cykl wydawnictwa Profil opowiada o ludziach, którzy tworzyli historię, choć nie są przez nią pamiętani.

Autorki: Małgorzata Wanke-Jakubowska wraz z Marią Wanke-Jerie opisały sylwetkę Małgorzaty Longchamps de Be`rier (1950-1989), która często mówiła Dajmy toczyć się wypadkom i taki jest tytuł książki będący jednocześnie jej mottem.

Na spotkanie promocyjne w Centrum Historii Zajezdnia przybyli czytelnicy i świadkowie pamiętający rozliczne epizody z krótkiego życia doktorantki Wydziału Prawa Uniwersytetu Wrocławskiego. Wszechstronnie uzdolniona, angażowała się w pracę naukową i społeczną. Uczestniczyła w powstawaniu uniwersyteckiej Solidarności, a w stanie wojenny pomagała ukrywającym się, poszkodowanym i wielu pojedynczym ludziom, których skutecznie wspierała. Szykanowana kolejnymi odmowami wydania paszportu ciągle wspierała nielegalne struktury. Na kartach książki znalazły się świadectwa wielu znanych wrocławian między innymi: Jana Waszkiewicza, Ludwika Turko, Aleksandra Gleichgewichta. Jak mówiły autorki osobiście spotkały na swej drodze osobę bezinteresownie dobrą, zorganizowaną, utalentowaną i współczującą. Usłyszały już zarzut, że zebrane wspomnienia bardzo przypominają hagiografię, jednak taki obraz „współczesnej świętej” utrwalił się w ich własnej pamięci i licznych świadków.