80. rocznica zbrodni katyńskiej

23 września 2020 r. przy Pomniku Ofiar Zbrodni Katyńskiej we wrocławskim parku Juliusza Słowackiego odbyła się uroczystość 80. rocznicy mordu katyńskiego. Nietypowo, bo obchody zawsze odbywały się w kwietniu, ale w tym roku zostały przełożone ze względu na pandemię COVID-19.
Podczas uroczystości głos zabrała m.in. Teresa Gwara – wiceprezes Stowarzyszenia Dolnośląska Rodzina Katyńska, poseł Paweł Hreniak oraz wicewojewoda dolnośląski Bogusław Szpytna. Podczas swojego wystąpienia poseł Hreniak odczytał list od Marszałek Sejmu Elżbiety Witek, zawierający m.in. te słowa: „W tym roku minęło 80 lat od tej ogromnej tragedii, która tak bardzo dotknęła nas, Polaków. Katyń to symbol straszliwej zbrodni, to symbol wielkiego narodowego dramatu, symbol tragicznych losów Polaków na Wschodzie. To mogiła, gdzie spoczywa wojsko poległe nie w boju, lecz zamordowane strzałem w tył głowy”. W dalszej części modlitwy ekumeniczne odczytali duchowni czterech wyznań, a wojsko poprowadziło apel poległych i oddało salwę honorową.
Region Dolny Śląsk reprezentował sekretarz Zarządu Regionu Grzegorz Makul.